DARE TO CARE is een organisatie met als doel alle facetten die samenhangen met de ontwikkeling van de samenleving positief in te zetten in allerhande veranderingsprocessen. De werkterreinen zijn divers en variëren van bouw- en planningsprocessen tot het vernieuwen van het functioneren van individuen en groepen met elkaar en onderling. Ten eerste heeft DARE TO CARE een open oog voor de jongste ontwikkelingen in de samenleving. Er worden dan ook contacten onderhouden met verschillende kenniseigenaren op dit gebied, zoals maatschappelijke organisaties, gebruikersgroepen, het bedrijfsleven, universiteiten, ruimtelijke vormgevers en kunstenaars. Enthousiasmeren, het bij elkaar brengen van verschillende groepen en activeren zijn daarbij belangrijke sleutelwoorden. Inherent aan deze tijd is natuurlijk de communicatie van dergelijke activiteiten.

Initiatiefnemer Manja Ellenbroek:

YOUR CHANGE AGENT IN

HEALTH CARE AND REAL ESTATE

Verandering begint bij jezelf! Iedereen weet het maar geef toe, er zijn er maar weinig onder ons die echt de daad bij het woord voegen. Verandering, staat voor Manja Ellenbroek, de drijvende kracht achter Dare to Care, gelijk aan vernieuwing. Het is volgens haar dan ook de hoogste tijd om nu daadwerkelijk te veranderen en alle ervaring die in de loop der tijd is opgedaan omtrent toegankelijke en duurzame woonomgevingen toe te passen in de praktijk.

foto artikel zuid-holland

Manja Ellenbroek, een generalist met ruim dertig jaar ervaring in de vastgoedwereld. Mensen die Ellenbroek persoonlijk kennen weten dat zij een kei is in het enthousiastmeren en bij elkaar brengen van talenten, bedrijven en gemeentes. Woonwijken waar nu met veel plezier gewoond wordt, heeft zij mede laten ontstaan vanaf de tekentafel. Prettig wonen, dat gaat in de ogen van Ellenbroek verder dan de Eigen voordeur, ook de directe leefomgeving speelt hierin een belangrijke rol. Prettig wonen geld overigens voor iedereen, of je nou oud of jong bent of een beperking heb. Zorgen dat iedereen zo lang mogelijk in zijn of haar eigen omgeving kan blijven wonen, daar ligt voor Ellenbroek de uitdaging.

‘Een toegankelijke en duurzame leefomgeving is ook een veilige omgeving.’

Met Dare to Care is zij deze uitdaging aangegaan. Dare to Care heeft als doel duurzame en toegankelijk projecten en concepten te initiëren op het gebied van vastgoed en zorg. Met het talent van Ellenbroek om de juiste spelers bij elkaar te zetten, gaat zij op zoek naar stabiele coalities om daadwerkelijk projecten van de grond te krijgen. Nieuwe initiatieven, zegt Ellenbroek, ontstaan vaak door onverwachte verbindingen, bij haar “zoektocht” naar de juiste spelers kijkt zij ook verder dan de traditionele partijen. Dare to Connect, is dan ook het motto van Ellenbroek. Een van de initiatieven, gebaseerd op Dare to Connect is de ondernemingsvereniging Creatief in Zorg.

DTC_creatief_in_zorg_logo
Naast het traditionele netwerken is de ondernemingsvereniging vooral een kweekvijver van nieuwe initiatieven en het creatief oplossen van bestaande problemen. Alleen al de huidige regelgeving zorgt voor heel wat hoofdbrekers, zegt Ellenbroek, probeer maar eens een multifunctioneel toegankelijk hotel te realiseren. We hebben regels en voorschriften voor een “normaal” hotel en regels en voorschriften voor een zorghotel. Een praktische oplossing voor een initiatief dat tussen beide standaards inzit, is helaas nog niet voorhanden. Naast het creatief oplossen van bestaande hoofdbrekers is de ondernemersvereniging, met een schat aan praktijkervaring, ook een inhoudelijk klankbord voor de overheid bij vraagstukken en beleidsvorming omtrent de zorg. Wat opvalt is dat Ellenbroek zo gepassioneerd verteld over de uitdagingen waar de zorgsector de komende jaren voor staat en de kansen die er zijn. Geef toe,  vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken, we worden allemaal een dagje ouder en ook met de leeftijd een stukje minder mobiel.

‘Dare to Care verbindt de vastgoedsector met de zorg.’

De vraag die Ellenbroek dan ook vaak stelt is, hoe wil je zelf eigenlijk wonen en leven als je over tien, twintig of dertig jaar van je welverdiende oude dag wil genieten? Ze geeft toe, het is niet makkelijk, men wil namelijk niet altijd geconfronteerd worden met de dag van morgen. Als metafoor gebruikt ze dan ook vaak het voorbeeld van de kinderwagen, als je namelijk met een kinderwagen naar het toilet kan of in een pashokje je nieuwe garderobe kan passen. Dan kan je er met een rolstoel ook terecht. Benader de opgave praktisch, kijk vooral naar de kansen en verdiep je in de wereld van je doelgroep. Dare to Care verbindt de vastgoedsector met de zorg.

Ellenbroek brengt contacten tot stand tussen ontwikkelaars en instanties. Gaat bij de ontwikkeling van woongroepen en woonservices zones serieus het gesprek aan met de eindgebruiker. Luistert naar zowel de bewoners en hun familie en naar het verplegend personeel. Dare to Care is dan feitelijk een tolk, ze spreekt de taal van zowel de ontwikkelaars als de zorginstellingen. Tevens maakt zij, als tolk, lastige discussies en opgaven bespreekbaar.

Naast overheidsinitiatieven is Ellenbroek ook bezig met particuliere initiatieven. Zo onderzocht zij namelijk op verzoek van een groep oudstudiegenoten de mogelijkheden om weer “op kamers” te gaan. Als vriendengroep zijn deze oud studenten op zoek naar een plek waar ze hun Eigen woongroep konden realiseren, alsmede naar zorgpartijen die de service kunnen bieden waar ze straks aan toe zijn. Verandering, dat begint bij jezelf.

Maar je moet wel durven: Dare to Move! adviseert Ellenbroek. En dan niet alleen figuurlijk, maar soms ook letterlijk. Voor het slagen van bijvoorbeeld woonservicezones is het van belang dat de juiste zorgondernemers bij elkaar zitten voor het verkrijgen van synergie. Door middel van een gedegen marktonderzoek vindt Ellenbroek de juiste partijen voor een locatie. Zie het als een ondersteunde aanvulling op de traditionele makelaarsrol.

Tot slot benadrukt Ellenbroek dat een toegankelijke en duurzame leefomgeving ook een veilige omgeving is. De veiligheid wordt in haar ogen niet gegarandeerd door camera’s en andere technische hulpmiddelen, maar vooral door menselijke contacten. Bel af en toe maar eens bij je oudere buurvrouw aan als je weet dat ze ziek is om te vragen of je wat mee kunt nemen van de supermarkt. Durf maar eens voor elkaar te zorgen, dat is de uitdaging die Ellenbroek ons mee wil geven.

Durf te delen